Lind-Linas gård

Här kommer berättelsen om Lind-Linas gård och människorna som levt och lever på gården.

Gården byggdes av mormors far Måsan Per som kom från Bengtsarvet på Sollerön och han gifte sig med Anna från Nusnäs och fick 5 barn. Han blev änkeman när yngsta dottern Elin föddes 1907.

Bloggen är en hyllning till min
mormor Lina framförallt,
men även till min älskade morfar David.
Han emigrerade till Amerika på 1920-talet och återvände efter 10 år!

Mormor Lina levde kvar på gården med sina 2 döttrar,

min mor Margot (född feb. 1927) och moster Anna (född nov. 1928)
Efter det att David kom hem igen så föddes sonen Per-Arne juni 1947
Bloggen skapas av bilder, minnen, berättelser och gärna med kommentarer från Er.

Total Pageviews

Sunday, 8 January 2012

2012 Nyårshälsning från gården 2012


Ja nu är julen överstökad och det är nytt år igen! Det var ett tag sen jag gjort något inlägg...men ska skärpa till mig. Jag behöver göra lite efterforskningar och jag skulle behöva få lite hjälp med att få historier, minnen från denna gård! Ni som känt Lina och David och även minns eller vet något om Måsan Per, Skaparen av gården, snälla hör av er!

Lite om historia om JULGRANEN kommer här 
(från wikipedia)

Seden med julgran dök upp i Tyskland under 1400-talet.När julgranen först dök upp i Sverige var den bara en i mängden av dekorationer gjorda av levande kvistar, men med tiden kom den tyska nymodigheten att dominera. Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741, men det dröjde innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna. Först kring 1900 hade den trängt bort de äldre mer bondska trädprydnaderna även ute i stugorna. Äldre tiders julgranar var oftast små och kunde vara placerade i en kruka eller på ett bord. De första svenska granarna var i allmänhet dekorerade med levande ljus och godsaker som frukt och konfekt. Man hängde vanligtvis äpplen i granen för att tynga ner de grenar som ljusen satt på så att de skulle sitta rakare. Det blev dock allt vanligare att familjerna började tillverka sina egna prydnader i papper och halm.
I början av 1900-talet hade det blivit en allmän sed att hänga girlanger med svenska flaggan i papper samt med en nål sätta svenska pappersflaggor i toppen på de största grenarna. Girlander med blandade pappersflaggor från de nordiska staterna var också vanliga.

Jag kommer faktiskt ihåg dessa girlanger med svenska flaggan!

Denna jul är första julen utan tunnbröd, ingen tunnbrödsrulle med skinka i ....suck!
Saknar mormor Linas goda tunnbröd, det var ju BÄST naturligtvis men vi har lyckats få tag på liknande från Tammeråsen, men inte i år.
Lina var såklart den bästa tunnbrödsbagerskan  i Nusnäs, men hon gjorde inte jobbet själv naturligtvis 

Gott Nytt År på Er alla!


 

No comments:

Post a Comment

Followers

Minnen

Om livet på gården

My photo
Dotterdotter till Lind-Lina som lever på gården med sina 2 hundar Tessie och Ruben

Popular Posts